Appartement of eengezinswoning kopen, wat zijn de verschillen?
Bent u van plan om eerdaags een (andere) woning te kopen? Dan staat u voor een belangrijke keuze: gaat u voor een appartement of voor een eengezinswoning? Beide hebben unieke eigenschappen. We zetten de belangrijkste verschillen voor u op een rij.
Wilt u het liefst een appartement? Dan koopt u niet alleen uw eigen woonruimte, maar ook een aandeel in de gemeenschappelijke ruimtes zoals de hal, de lift en het dak. Dit gedeelde bezit heeft effect op het onderhoud en de opstalverzekering. Met een eengezinswoning bent u zelf verantwoordelijk voor alle onderhoudskosten en de opstalverzekering, maar bij een appartement worden die kosten verdeeld over alle eigenaren.
Vereniging van Eigenaren (VvE)
Bij een appartement krijgt u ook te maken met de Vereniging van Eigenaren (VvE). Die beheert de gemeenschappelijke delen van het gebouw en is verantwoordelijk voor het onderhoud, de verzekering en de administratie. Een actieve en goed functionerende VvE kan veel zorgen wegnemen. Als eigenaar bent u verplicht lid van de VvE en betaalt u maandelijks een bijdrage.
Voordelen van een appartement
Een appartement biedt verschillende voordelen, zoals lagere onderhoudskosten, lagere energielasten en vaak de nabijheid van voorzieningen. Vooral voor mensen die in het centrum willen wonen en niet per se een tuin hoeven, is een appartement een aantrekkelijke optie. Daarnaast zijn appartementen meestal veiliger door een gemeenschappelijke entree en intercomsystemen.
Andere verschillen
Bij een appartement heeft u te maken met buren boven, onder en naast u. Een rijtjeshuis of vrijstaande woning biedt vaak meer ruimte en privacy, maar heeft over het algemeen ook hogere onderhouds- en energiekosten. Verder kan de ligging een rol spelen; bij veel appartementen zijn de winkels vaak op loopafstand, terwijl veel 'gewone' huizen in buitenwijken staan.
Hypotheken voor appartementen
Het afsluiten van een hypotheek voor een appartement verschilt niet veel van die van een eengezinswoning, maar er zijn wel enkele aandachtspunten. Zo kijken hypotheekverstrekkers vaak naar de financiƫle gezondheid van de VvE. Een goed gevulde onderhoudsreserve en duidelijke meerjarenonderhoudsplannen kunnen een positieve invloed hebben. Daarnaast kan de waarde van het aandeel in de gemeenschappelijke ruimtes meespelen.
Wij helpen u graag
Of u nu kiest voor een appartement of een eengezinswoning, voor het afsluiten van de hypotheek van uw nieuwe huis neemt u natuurlijk contact op met ons kantoor. Als uw vertrouwde adviseur helpen we u graag bij het vinden en afsluiten van de hypotheek die het beste bij u past. Maak dus gerust een afspraak voor een vrijblijvend gesprek.
Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?
Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op.